جستجو در سایت

1404/04/13 20:54
آش رشته | آش رشته نذری

طرز تهیه آش رشته نذری برای ماه محرم 1404 + نکات تکمیلی + فیلم

آش نذری با طعم و عطر خاص خود، معمولاً به عنوان نماد برکت و خیر و خوشی در مراسمات مذهبی مانند عاشورا و ماه رمضان پخته می‌شود.

آش رشته نذری یکی از سنت‌های زیبا و مهم در فرهنگ ایرانیان است که در مناسبت‌های مذهبی و اجتماعی تهیه می‌شود. این غذا نه تنها نماد همدلی و کمک به نیازمندان است، بلکه فرصتی برای تجمع و برقراری روابط اجتماعی میان افراد جامعه فراهم می‌کند.

مواد اولیه آش رشته

نخود ۱۰۰ گرم
لوبیا چیتی ۱۵۰ گرم
عدس ۱۰۰ گرم
پیاز بزرگ ۴ عدد
سبزی آشی ۱ کیلوگرم
سیر ۱ بوته
رشته آشی ۱ بسته
کشک به مقدار دلخواه
نعناع داغ به مقدار دلخواه

طرز تهیه آش رشته نذری

برای پخت آش رشته لعاب دار و خوشمزه باید چند مرحله را مورد توجه داشته باشید. در ادامه به شرح آنها می پردازیم.

مرحله اول: خیساندن حبوبات

هنگامی که تصمیم به آماده کردن آش رشته می گیرید باید حبوبات و سبزی آشی را که شامل جعفری، گشنیز و اسفناج و ۶ شاخه شنبلیله است، آماده کنید. باید در نظر داشته باشید که نسبت سبزی آش رشته برای تمام اقلام یکسان است. مگر شنبلیله که میزان ناچیزی را به خود اختصاص داده است.

در این مرحله خیساندن نخود، عدس و لوبیا باعث سهولت هضم و رفع ویژگی نفاخ بودنشان می شود. بنابراین حداقل به مدت ۲ ساعت آنها را خیسانده و چندبار هم آبشان را عوض کنید. در ضمن در همین مرحله باید سبزی آشی را کامل شسته و خرد کنید.

مرحله دوم: تهیه سیر داغ و پیاز داغ آش رشته

سیر و پیاز دو ماده اصلی در تهیه آش رشته هستند و یکی از مراحل مهم پخت آش رشته، آماده کردن سیر داغ و پیاز داغ است. پس دست به کار شوید. پیازها را شسته و خلالی نازک کنید. نازک بودن پیازهای خرد شده باعث چیپسی و خوشمزه شدن پیاز داغ آش رشته می شود. البته نکته مهم اینجاست که خرد شدن بیش از حد پیازها باعث له شدنشان هنگام سرخ شدن می شود.

برای آماده کردن سیر داغ هم باید حبه های سیر را از بوته جدا کرده و پوست بگیرید. سیرها را به طور کامل شسته و نگینی یا ورقه ورقه کنید. پس از آن با کمی روغن سرخ کنید. حجم کم روغن مصرفی برای تهیه سیر داغ به حفظ خواص سیر در غذا کمک می کند. پس از آماده شدن سیر داغ و پیاز داغ باید کمی را برای سرو کردن و تزیین کنار بگذارید و بخشی را در آش در حال پختن بریزید.

مرحله سوم: پختن حبوبات آش

مرحله سوم شامل پختن حبوباتی است که از شب قبل خیسانده اید. در واقع باید حبوبات خیس خورده را همراه چند لیوان آب در قابلمه بریزید. پس از آن باید شعله اجاق گاز را روی حرارت زیاد قرار دهید و صبر کنید تا آب به طور کامل به جوش آید. با جوشیدن آب متوجه شکل گیری کف روی قابلمه خواهید شد. پس لازم است آب کف ها را از سطح آب خارج کرده و در قابلمه را نصفه رو آن گذاشت تا حبوبات به خوبی بپزند.

چند نکته را هنگام طبخ حبوبات در نظر داشته باشید. اولاً هنگام پختن حبوبات نمک اضافه نکنید. زیرا باعث سفت و دیر هضم شدن حبوبات می شود. باید نمک بعد از طبخ کامل حبوبات به آن اضافه شود. ثانیاً دقت کنید که ۱ ساعت برای پخت کامل حبوبات کافی است. شما می توانید حبوبات را در قابلمه های جداگانه نیز بپزید. اما پختنشان به صورت همزمان در یک قابلمه هم هیچ ایرادی ندارد.

مرحله چهارم: ترکیب کردن مواد آش

بعد از آماده شدن حبوبات، مقداری روغن، آب، سیر داغ و پیاز داغ را همراه با نمک، فلفل و زردچوبه به قابلمه اضافه کنید. قابل ذکر است. با توجه به اینکه حبوبات بعد از ترکیب مواد آش باز هم روی حرارت ملایم قرار می گیرند، پس باید مواد را وقتی به حبوبات اضافه کنید که هنوز نیاز به پختن دارند. در غیر این صورت خیلی در آش له می شوند. در طرز تهیه آش رشته به سبک افراد حرفه ای این نکته رعایت می شود تا آش رشته خوشمزه تر و خوش ظاهرتری آماده و سرو کنند.

بعضی آشپزها حبوبات را از چند روز پیش از آماده کردن آش رشته به صورت پخته شده دارند. اگر می خواهید همان روز تهیه آش رشته حبوبات را بپزید، دقت کنید که عدس ها زودتر از نخود و لوبیا چیتی نرم و آماده می شوند. بنابراین اگر به صورت جداگانه پخته شوند، ظاهر و طعم بهتری خواهند داشت.

مرحله پنجم: خرد کردن و افزودن سبزی آش

همانطور که اشاره کردیم سبزی آش شامل جعفری، کمی شنبلیله، گشنیز و اسفناج است. در ضمن نسبت سبزی آشی برای تمام اقلام یکسان است. در نحوه پخت آش رشته یک مرحله مختص شستشو، خرد کردن و افزودن سبزی آشی به مواد قابلمه است. بنابراین باید سبزی ها را بعد از پاک کردن دو یا سه بار با مواد شوینده به طور کامل شسته و بگذارید آب آن کامل برود.

خرد کردن سبزی آشی بخش دیگر این مرحله است. باید سبزی ها را در اندازه متوسط یا بزرگ خرد و به قابلمه که روی حرارت کم اجاق گاز قرار دارد، اضافه کنید. سبزی آشی را ۲ ساعت بعد از طبخ لوبیا و نخود به مواد قابلمه اضافه کنید. دقت داشته باشید که ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت برای پختن کامل سبزی آشی و عدس کافی است.

مرحله ششم: افزودن رشته آشی

در این مرحله از نحوه پخت آش رشته باید مقداری آرد را در آب سرد حل کرده و به قابلمه بیفزایید و خوب هم بزنید تا آش رشته کمی لعاب دار شود. وقتی از پخته شدن کامل مواد آش مطمئن شدید، رشته های آشی را اضافه کنید. بعد از پختن رشته ها، نوبت به افزودن کشک و طبخ به مدت ۱۰ دقیقه است. بهتر است بعد از این مدت زمان، مزه آش را تست کرده و اگر نیاز به افزودن نمک و فلفل است، طعم آن را به دلخواه تنظیم کنید.

مرحله هفتم: آماده کردن نعناع داغ و تزیین آش رشته

در مرحله آخر باید نعناع داغ را آماده کنید. به این نحو که باید روغن را در ماهیتابه ریخت و روی حرارت کم اجاق گاز قرار داد تا کمی داغ شود. کمی زردچوبه به روغن اضافه کرده و تفت داد. نهایتاً نوبت به افزودن و حرارت دادن پودر نعناع می رسد. در این بخش لازم است که نعناع داغ را به خوبی هم بزنید.

خاموش کردن به موقع شعله گاز از تلخ و تیره شدن و سوختن نعناع داغ جلوگیری می کند. هنگام سرو هم در ظروف مورد نظر آش رشته را بریزید و با کشک، نعناع داغ، سیر داغ و پیاز داغ روی ظروف را تزیین کنید.

علت خمیر شدن آش رشته

هنگام درست کردن آش رشته باید نکات ساده ای را در نظر داشته باشید تا آش رشته خمیر نشود. برای مثال حبوبات را به مقدار کافی بپزید و بهتر است عدس جداگانه آماده شود. از طرفی قابلمه ای با اندازه مناسب برای طبخ استفاده کنید. رشته های آشی در قابلمه کوچک زود له می شوند. از طرفی گرم کردن آش رشته سرد موجب خمیر شدنش می شود. با دانستن همین چند نکته می توانید از خمیر شدن آش رشته جلوگیری کنید.

لعاب دار شدن آش رشته

هرچقدر هم که غذاهای خارجی و جدیدی بیاید اما نمی‌توانیم از غذاهای قدیمی و سنتی خود دل بکنیم. مخصوصاً اگر این غذا، آش رشته باشد. غذایی که معمولاً در جمع‌های خانوادگی درست می‌شود و همه ما با آن خاطره داریم. بیشترین خاطره‌ها هم از دورهمی‌هایی است که در آن در حال پخت نذری بودیم. آرش رشته با اینکه غذای ساده‌ای است و همه می‌توانند آن را درست کنند؛ اما فوت‌وفن‌هایی دارد که اگر آن‌ها را بدانید آش شما یک‌سروگردن از بقیه بهتر می‌شود. در ادامه نکاتی برای لعاب‌دار شدن آش رشته را بررسی می‌کنیم:

  • بهتر است از قابلمه بزرگ استفاده کنید که مواد داخل آن مخصوصاً رشته‌ها به هم نچسبند.
  • هنگام پاک کردن سبزی، آن‌ها را بدون ساقه و درشت خرد کنید.
  • بعد از اضافه کردن رشته و کشک، آش را تست کنید تا شور نباشد.
  • برای لعاب دار شدن آش، حرارت شعله گاز باید کم باشد تا به طور مرتب پخته شود.
  • اگر لحظات پایانی پختن آش رشته احساس کردید که آب آش بیش از حد لازم شده است، کمی شعله گاز را بیشتر کنید و در قابلمه را باز کنید تا آش، آب بیشتری از دست دهد.
  • اگر در تهیه آش، سبزی تازه و رشته خوبی تهیه کنید آش شما باکیفیت می‌شود.
  • بهتر است که آرد را با آب جوش مخلوط کرده و سپس به درون قابلمه اضافه کنید

captcha image: enter the code displayed in the image